Findus använder hästkött.

 
Ni har väl hört talas om skandalen att fndus färdigrätt är gjort på hästkött? Folk har blivit upprörda och det har blivit ett jävla liv. Personligen så tycker jag att bli upprörd av det faktum att det är hästkött i rätten är löjligt. Vi har ätit hästkött i många tider. Och sen när bleb en häst viktigare än en ko? Varför är det inte ett jävla liv när nötfärs används?
 
Sen att bli sur över att dom inte sagt något om det är sin sak. De måste skriva en innehållsförteckning och får inte luras med det.
 
Sen kanske vissa menar att hästar är husdjur och att det är som att äta en hund, men nej det kan jag inte hålla med om. Hästkött har vi ätit som sagt i många tider. Hade man helt plötsligt börja äta hund här hade det varit annorlunda just för att vi inte gjort det tidigare. Det känns hårdare för att det är ett husdjur OCH att vi inte ätit det innan. Inte för att djuren inte är lika värda.
 
Men som sagt. Blir man upprörd över att det är en häst som äts ska man bli lika upprörd över att det är en ko som äts.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Jag tycker att man har rätt att bli arg över det här, inte minst eftersom hästkött kan innehålla medicin som i sin tur kan framkalla cancer.
Jag tror inte att människor är arga för att hästarna är viktigare än kor, utan snarare mer att dem är arga över att man lurar konsumenterna. Och det är ett komplext område och det är förmodligen mycket som spelar in i varför det blir såhär, bl.a. makt- och pengagiriga företagsledare.
Men samtidigt så är det även vårt, konsumenternas, fel att det har blivit såhär eftersom vi alltid ska ha det absolut billigaste och då måste tillverkarna pressa priserna och då blir det att man köper utländskt kött som man för det första inte ens har någon aning om hur djuret har haft det under sin levnad, eller hur slakten gått till osv.
Det är klart att det finns dem också, som tycker att det är mer fel att döda och äta en häst, vilket är ett oerhört konstigt synsätt. Men och andra sidan så vill man ju inte få hund serverat till middag.
Jag har i princip slutat äta kött just eftersom jag inte känner att jag kan lita på hur djuren har haft det, inte ens i Sverige kan vi se till att djuren har det bra. Men vet jag till 100 procent att djuret har haft ett värdigt liv, då kan jag tänka mig att äta kött!

2013-02-13 @ 13:04:27
Postat av: Anonym

Tycker att dom är böliga.

2013-02-13 @ 15:23:43
Postat av: Anonym

Man slaktar inte hästar för att äta dom. Det är endast sjuka/gammla hästar som ändå ska avlivas som blir mat isåfall!

2013-02-13 @ 20:03:59
Postat av: Anonym

Fast vi har inte ätit hästkött i alla tider, det är traditionellt sett väldigt, väldigt ovanligt i Sverige. Jag har ingenting emot att äta djur, men jag vill att de ska vara uppfödda under schysta villkor. När random hästar slaktas kan man tyvärr inte garantera att uppfödningen har gått bra till och att produkten är säker, dvs att hästen inte har varit behandlad med något läkemedel som har livstids karens (vilket de flesta hästar har blivit och få läkemedel inte har).

2013-02-13 @ 20:05:41
Postat av: Rebecca Joli

Hej! Fin blogg!

Vill du läsa om min åsikt i frågan så har jag skrivit om det i det här inlägget: http://jolisporthorses.blogg.se/2013/february/hastkott-ar-inte-roligt.html

2013-02-13 @ 20:07:22
URL: http://jolisporthorses.blogg.se
Postat av: captivatedminds.blogg.se

Fast det handlar om att hästar får mediciner som inte har testats över huruvida de är skadliga för människor eller ej att få i sig, mens alla kors medicner vet man hur de funkar

2013-02-13 @ 20:13:36
URL: http://captivatedminds.blogg.se/
Postat av: Nan

Usch hästkött.. Men jag älskar hästar!! Någon äter detta är ganska osmart eller??

2013-02-13 @ 20:14:47
URL: http://nanbyberg.blogg.se
Postat av: Lizette

Jag skulle själv aldrig kunna äta häst och då får ni väl tycka att jag har konstigt synsätt. För mig är hästarna husdjur och jag vill lika lite ha dom serverade på bordet som med min hund.
Att dra in kor förstår jag inte hur ni kan göra för dom är framavlade för slakt (tyvärr) medans hästarna avlas fram för sporten.

Som någon nämner ovan så är det också gifter i köttet. Dom som äter köttet äter medecin och all flugspray vi har använt på hästarna. Inte så roligt eftersom det står klart och tydligt på förpackningarna att köttet inte får användas inom livsmedel.

2013-02-13 @ 20:14:57
URL: http://epriil.blogg.se
Postat av: ISOLA

Heheh till anonym som skriver att man kan få cancer av medicinerade djur. Hur vet vi att våran nötstek från italien inte är fullproppat med antibiotika å hormonpreparat eller liknande? Den lilla delen EVENTUELLT behandlat hästkött i äter i sverige har ingen större inverkan på oss. Då är det faligare att äta fisk som blivit steril pga p-piller :(

Sedan vore det ju bra om det inte fufflades med innehållet.. men vad tror man att man får när man köper en lasange för noll och inget? Man får vad man betalar för! :)

2013-02-13 @ 20:17:34
URL: http://isolation.blo.gg
Postat av: ISOLA

Åh föresten hästar som behandlas med mediciner som har livstids karens skrivs det in i hästpasset så en häst kan inte gå till livsmedelsslakt i svergie utan går under så kallan sanitetslakt. och vill man slakta sin häst får man betala upp till 6000 kr för att avsluta hästens liv! Medan i andra länder så tar dom inte så hårt på karenser och därför exporteras hästar ut ur landet för att kunna slaktas. Sedan i sverige är slakt värdet på en häst som inte är behandlad 2000 kr medans i italen ca 6000.

2013-02-13 @ 20:21:10
URL: http://isolation.blo.gg
Postat av: Matilda Johansson

Vid tanken av at köka häst så känns det så fgel för hästen kan ju var den jag såg i hagen förra månaden, men det är precis samma sak med korna! Visst hästar använd mer som ett sällskapsfjur än kor men i vissa länder så äter man mycket häst med.
Jag tycker att det rä helt fel att det inte framkommewr i innehållsförteckningen vvilket kött som finns i.
Men däremot så har detta (enligt vissa) pågått flera månasder och ajg har inte hört någon säga "Min lassange smakar konstigt tror det är hästkött i den!" så nu ska man istället slänga all mat som det inte verkar vara några fel på förutom hästköttet då. Finns så många som inte får mat för dagen som ärligt inte skulle bry sig om det är häst eller ko kött.
Sen borde köttet vara närproducerat och inte köpt i ex. rumänien eller vad det nu snackas om vilket är långa transportsträcker och de har ochså välldigt annorlunda krav på hur kättet ska vara jämfört med i Sverige.

2013-02-13 @ 20:23:50
URL: http://enmatilda.blogg.se/
Postat av: Julia

gud vilken fin blogg!

2013-02-13 @ 20:25:09
URL: http://juliarosies.blogg.se
Postat av: Sid

Känner det att varför är det mer fel att slakta en häst än en ko? Själv tycker jag om kor mycket mer än hästar, dom är söta underbara djur, men vissa djur föds upp för att ätas så är det. Jag älskar kött och jag älskar djuren med men är uppväxt på gård med att vissa djur föds upp för att slaktas, inga konstigheter, kvittar vad det är för sorts djur.

2013-02-13 @ 20:25:37
URL: http://noomli.blogg.se
Postat av: MICHELLE

Blev väldigt chockad när jag hörde detta. Håller med vad du skrivit.Oavsett vilket djur det är så är det ju ändå samma sak.Likadan slakt, fast annat kött bara.Jäkla liv det blivit om det! Jag där emot är ej emot hästar eller något annat sorts djur, tycker bara detta är löjligt.Att folk ska gå igång så där ...

2013-02-13 @ 20:30:11
URL: http://michilitemichelle.webblogg.se
Postat av: Ellinor

Grejen är ju att hästkött har förekommit i lasagne som ska vara gjord på nötkött, och det är detta man ska bli upprörd över tycker jag, att det är här felet ligger.
Det hade varit lika fel om det hade varit fläsk istället för nöt.
Hästkött finns ju att köpa i mataffärer så det är ju inget speciellt med det.

2013-02-13 @ 20:33:10
URL: http://enellinor.webblogg.se
Postat av: Lisa

Orkar knappt ge mig in i diskussionen men gör det nu i alla fall då det verkar vara ganska stor fokus på just Findus i inlägget. Det är inte Findus utan deras leverantör, som i sin tur köpt upp kött som innehåller hästkött. Generellt gäller att ju fler leder desto svårare att kontrollera.
Det är ju bra att det har kommit fram! Men tänk på hur mycket som aldrig gör det - man får nästan räkna med en hel del fusk inom matindustin, speciellt när man köper halvfabrikat som har en lång innehållslista. Laga mat från grunden istället ;) Tyvärr är det så.

För övrigt är det inte bara Findus som har t ex. lasagne som använder denna leverantör, även om det är just de som lyfts fram i artiklarna. Andra märken har också använt samma underleverantör, som jag har förstått så har deras samarbete med denna lev. nu stoppats.

2013-02-13 @ 20:45:19
Postat av: Lanja - www.lanjas.com

vem har gjort din header

Svar: En länk till hennes blogg finns på min högra sida längst ner på min blogg. :)
littledolly.blogg.se

2013-02-13 @ 20:46:39
URL: http://lanjas.com
Postat av: Amanda

Hästkött har inte alls ätits länge, och det ansågs förr som "smutsigt" att äta hästkött här i Sverige. Jag själv har inget problem med att folk äter det men jag gör det inte helt enkelt för att jag ser hästarna som husdjur och vänner.

2013-02-13 @ 20:48:30
URL: http://booksandfood.blogg.se/
Postat av: Elaine Löfdahl

Ja jag är vegetarian så bryr mig inte

2013-02-13 @ 20:48:42
URL: http://jesuisunkiwi.blogg.se
Postat av: Ida Nilsson

Det är väl inte det som är problemet egentligen, utan att det är många hästar som gått till slakt utan att någon vetat om det. De medicinerna är inte okej att vi får i oss, och det säger väl en hel del eftersom de "smusslat" in det.

2013-02-13 @ 20:48:46
URL: http://idacnilssons.blogg.se/
Postat av: Laura

Jag håller med dig faktiskt. Det är såklart dåligt att konsumenterna har lurats och att hästköttet kanske innehåller skadliga ämnen för människor, men just det faktum att det är hästkött och inte nötkött är lite löjligt att det har fått så starka reaktioner.

2013-02-13 @ 20:50:15
URL: http://fancyphotography.blogg.se
Postat av: Miss Crohns

Man ska ju få det man förväntar sig! Och ingen förväntar sig väl häst i lasagne? Så nej det är inte okej, då får dom ha en stor skylt på att det är häst i.

2013-02-13 @ 20:50:49
URL: http://www.misscrohns.blogg.se
Postat av: Shimmerdimmer - Mitt land är frusen musik

Det finns massor av kött som är hur goda som helst men som vi ändå inte äter för att det inte är accepterat. Hund till exempel. Marsvin är vanligt i andra delar av världen. Jag skulle inte har något som helst problem med att äta häst - tvärtom, det är väl ett ganska magert och nyttigt kött? Grejen är väl den att folkets förtroende för dem försvinner eftersom det faktiskt står nötkött på innehållsförteckningen.
Jag tycker faktiskt man borde vara lite mindre kinking med vilket slags kött man stoppar i sig, bara man inte blir dålig av det och det är helt ok kött. Vissa djur äter man inte av förklarliga skäl för att de till exempel inte smakar något vidare. Jag skulle till exempel mer än gärna äta kanin, problemet är stora stygga köttindustrin, djurhållningen och miljön. Men kött är ju så gott!

2013-02-13 @ 20:54:40
URL: http://shimmerdimmer.blogg.se
Postat av: Maria Thunholm

Kortfattat dà... Ska det vara häskött sà ska det finnas pà etiketterna. Men bàde hästar och kor utgjorde en del av en bondgàrd, inklusive fàr osv...

Men jag vill inte ens äta nötkött som det äts massor av här i Frankrike...

2013-02-13 @ 20:54:47
URL: http://mariadesuede.blogg.se/
Postat av: victoria

" Och sen när bleb en häst viktigare än en ko?" Sen när blev människan viktigare än boskap? Sluta äta kött.

2013-02-13 @ 20:55:54
URL: http://dvala.blogg.se
Postat av: Sandra - Med en fästman på Kumla

Jag tycker det är riktigt dåligt att det inte står på att det innehåller det. Men det är också för att jag försöker att inte äta hästkött.

Måste säga att jag gillar din header också, riktigt snygg :D

2013-02-13 @ 20:57:18
URL: http://www.aslundsandra.blogg.se
Postat av: Vera

Hej vilken fin blogg du har :) besök gärna min blogg

2013-02-13 @ 20:58:12
URL: http://Veranystrm.blogg.se
Postat av: aliengirl- art is my life

Men fy fan vad äckligt!
Jävla mördare, hästar är en av mina favodjur. Jag började rida på en ridskola när jag var 9 år men sen tröttnade jag när jag var 19 år! Men ändån, så äckligt från 4-fotande vackra djur. :(

2013-02-13 @ 20:59:26
URL: http://aliengirllouise.blogg.se
Postat av: Kajsa Johansson

Jag tycker att det är så fruktansvärt fel utav dom att ljuga om innehållet.

2013-02-13 @ 21:04:18
URL: http://kkajsajohansson.blogg.se/
Postat av: mataduvor.blogg.se

Brukar inte kommentera sådana här saker, men kände bara att det behövdes.

Händelsen är att man har ätit kött som man trodde var nötkött, och sedan visade sig vara hästkött samt även åsnekött. Varför folk är upprörda är att man har blivit lurad att äta något som man trodde var något annat. Tycker det nästan är en löjlig sak att diskutera om, självklart är det FEL.

2013-02-13 @ 21:10:06
URL: http://mataduvor.blogg.se/
Postat av: Olivia

Fel for fuck sake!

2013-02-13 @ 21:12:26
URL: http://AwesomeOlofsson.se
Postat av: gizze

Lagar min mat själv, köper inte halvfabrikat/helfabrikat...Men vad är det som säger att det är Nöt när jag köper nöt som färs t ex...
Mig gör det inget om det är hästkött...supergott ju, men grejen är ju att vi inte kan lite på Märkningen och Innehållet...

Vill ju inte ha hund och katt i maten..eller råtta..där går gränsen!

// Gizze

2013-02-13 @ 21:48:15
URL: http://gizzez.blogg.se
Postat av: Litelollo

Alltså djuren torteras ju innan de dör, oavsett om de är en gris eller en häst och det är väl fel att de ska lida? Tycker de är bra att de blev en debatt, är så less på alla som ignorerar och frossar i sig, utan att ens tänka på vad de bidrar till genom bacon eller lasange på bordet. Och ingen har koll idag, kan lika gärna va vad som helst i de flesta billigare halvfabrikaten!

2013-02-14 @ 13:22:27
URL: http://litelollo.blogg.se
Postat av: Litelollo

http://litelollo.blogg.se/2013/february/en-av-anledningarna-till-att-jag-inte-ater-kott.html#comment

2013-02-14 @ 13:22:44
URL: http://litelollo.blogg.se
Postat av: Litelollo

Så många naiva idioter i denna debatt också, som säger "bara gamla och sjuka hästar som slaktas" - shit de har verkligen ingen aning! Fölungar slaktas förfan, 65000 hästar om året som torteras på eus vägar (bara i eu).

2013-02-14 @ 13:23:53
URL: http://litelollo.blogg.se
Postat av: Antonia

Jag äter personligen inte hästkött för att jag är en hästmänniska men bryr mig inte om andra gör det. jag tycker personligen dock att det är fel att de använder hästkött när det står nöt på innehållsförpackningen, det får mig att undra hur pålitligt det är. Sen är det ju så att hästkött oftast inte går äta eftersom de används sprutor vid avlivningen som är farligt för människan att få i sig (vilket de hade hittat spår av i maten också)

2013-02-14 @ 20:22:38
Postat av: Annie

Personligen har jag inga problem att det finns maträtter som innehåller hästkött även om jag är hästtjej. Men tycker att man har rätt en att veta vad det är för sort kött i maträtter och inte bli lurad. :)

2013-02-15 @ 16:15:17
URL: http://annienarvefors.blogg.se
Postat av: mwiklund - fotoblogg

Håller helt med! Tycker verkligen inte sådana som äter kött ska waina..

2013-02-15 @ 17:18:28
URL: http://tiepnajjs.com
Postat av: Saga

Okey.... Det är en sak som kan diskuteras huur länge som helst. Finns inget rätt eller fel... Fast mer fel än rätt om jag får säga vad jag tycker. Tycker att man borde kunna sagt att det var häst kött lite tidigare. Finns faktiskt dom som inte äter hästkött, av många skäl. Så man får tycka vad man vill. Men det är ingen idé att säga att man lika gärna kan äta häst istället för ko.. Du kan gärna få tycka det men att skriva det på bloggen gör många upprörda.. Vi har i alla tider ätit ko, men häst är inte alls vanligt i Sverige. Så där har du lite fel. Många är ovana att äta häst, för dom är hästarna mer ett husdjur än mat. Och bönderna som äger kossorna föder oftast upp dom för att dom ska bli mat. I hästarna finns det oftast massor av olika medel och mediciner, som INTE ska hamna i en människa, dom avlivas för att dom oftast är sjuka, inte för att hamna i lasagne.

2013-02-16 @ 10:54:30
URL: http://Www.justadreeeam.blogg.se
Postat av: Maja

Jag tycker mer att det är fel att vi inte prioriterar våra svenska bönder och jägare och speciellt jägare. Det finns massor av vilda djur i Sverige. Jag tycker inte man ska klaga när man köper en Findus skitförpackning, köper man skit får man skit thats it! Förövrigt är vild kanin i Sverige en av de godast kötten innan hjort det slår det mesta!

2013-02-17 @ 08:44:49
URL: http://Www.wonderlifee.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
Trackback