Sockerberoende.

 
1: Tänk igenom hur sötsuget påverkar ditt liv
Hindrar det dig från att vara närvarande, från att göra vissa saker? Hur många timmar per dag ägnar du åt att tänka på vad du ska äta? Hur kul är det att äta upp barnens lördagsgodis? Hur mår du? Vilka följdsjukdomar riskerar du? Är det värt det?
 
2. Hitta peppvänner
Se till att du har ett stöttande nätverk, som kan förstå och stötta. Ensam är inte stark, du behöver få prata av dig när det känns svårt. Ta gärna kontakt med en självhjälpsgrupp.

3. Hejdå må-dåligt-mat!
Rensa bort allt som triggar igång sötsuget och håller dig kvar i beroendet.  Ta gärna kontakt med en sockerberoende-näringsspecialist, som kan hjälpa dig att göra en individuell matplan. Eller börja själv skriva en matdagbok. Allt som uppenbart består av snabba kolhydrater, som godis, kakor, bullar, läsk, glass, sylt, vitt bröd, flingor och modifierad stärkelse är bannlyst.

Men när det gäller resten, skriv ner hur du känner dig innan, under och efter du ätit det. På det sättet märker du med tiden vad just du tål och inte, för det är olika från person till person. Vissa tål till exempel äpple och päron, medan bär är ett bättre val för andra.

4. Det blir snart bättre!
Avgiftningen är tuff, men tänk på att de första dygnen är värst. Du kan få sömnstörningar, känslosvängningar, svullnad och minnesförlust. Men håll ut! Efter fyra till åtta dagar klingar det värsta av.

5. Hjälp dig i balans
Det är viktigt att du hjälper kroppen att känna sig i balans, det bästa sättet är att äta regelbundet. Planera noga vad och när du ska äta, och se till att ha allt du behöver hemma. Då slipper du sug på grund av lågt blodsocker, som kan spoliera allt.

6. Rör på dig
Då gör kroppen sig av med gamla slaggprodukter, och du känner dig piggare och gladare. Efter alla år av jojobantning och sockerpåslag känner du dig kanske som en rostig avställd bil, men det dröjer inte länge innan det känns det bättre! Börja med promenader. Det viktiga är inte att du blir svettig, utan att du rör på dig.

7. Skit i återfallen!
Det hör till att få återfall då och då. Lägg inte så stor vikt vid det, det är bara att ta nya tag. Att bli nykter sockerberoende är ett livsprojekt. Tänk på att det tar ungefär ett år för kroppen att komma i balans kemiskt.  Och då minskar sötsuget rejält. Med bra mat och rätt tankar kommer du klara det!


Kommentarer
Postat av: Josefin

Tack för tipsen! :D

2012-10-16 @ 15:27:42
URL: http://josseborj.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




Trackback
RSS 2.0